Bottle o meter

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Ohjeita oikeaoppiseen elämään

... or not. Lehdissä, internetissä ja muissa oppaissa on neuvottu ihmisiä elämän eri osa-alueissa valitettavasti melkein aina. Tiedän, ettei kukaan kaikkia ohjeita koskaan noudata täsmällisesti, mutta ajatellaampa asiaa noin yleisesti. Kaivat ihan minkä tahansa aikakaus/naisten lehden, tulet törmäämään 90% varmuudella johonkin ravinto/elämänhallinta/parisuhde/liikunta/kodinhoito-oppaaseen. Yleensä nämä pienet ja harmittomalta vaikuttavat neuvot on pakattu muotoon, jossa ne ovat numero,- tai aakkosjärjestyksessä. Näin ne saadaan vaikuttamaan mahdollisimman simppeleiltä ja ovat helposti sisäistettäviä.
Vitsi piileekin siinä, että kenelle näitä ohjeita tehdään? Kuka niitä noudattaa? Meistä osa on ainakin joskus haksahtanut ajattelemaan, että "oho, noin helpolla viidellätoista ohjeella hoidan ruokavalioni tasapainoon!". Seuraavaksi kysyn, kuka muistaa nämä ohjeet vielä seuraavana päivänä?

Olomme saadaan näiden ohjeiden avulla tuntemaan itsemme hieman syylliseksi, koska asiat ovat monesti sellaisia, jotka olisivat ihan hyvä olla kunnossa. On hyvä, että pidät taloutesi järkevästi kasassa, sijoitat oikein, hoidat jalkasi hyvin, käytät hammaslankaa joka päivä, muistat tehdä helppoa kotiruokaa päivittäin, liikut vähintään 2,5h viikossa, osaat puhdistaa asuntosi kemikaalittomasti, kasvattaa lapsesi tasapainoisesti tai panostaa laadukkaisiin farkkuihin.
Näistä asioista  pyritään tekemään meille välttämättömyys elämänlaadun kannalta, mutta haluaisin nähdä sen ihmisen, jolla jokainen elämän osa-alue on tasapainossa ohjeiden mukaisesti? Nämä opasviidakot ovat kuin raamattu, osaa asioista pidetään ylitse muiden tärkeämpänä, osa on itsestäänselvyyksiä ja osan voi ottaa viihteenä.

Ehkä muinaisimpana opastuksena voimme pitää ruokaympyrää (tai pyramidia, kumpaakin näkee).
En halua vanhana, lihavana kurppana dissata kuitenkaan täysin tätä yleispätevää vaka-vanhaa  ohjeistusta. Kyse on vain opetuksen modernisoimisesta. Enää ei riitä yksi pätevä perusneuvo, vaan on kyettävä laajentamaan opetusta ja otettava esille vaihtoehtoja.
En ollut uskoa, kun vielä muutama vuosi sitten, ammattikoulussa  terveystiedon tunnilla käsiteltiin ravintoa näin yksiulotteisesti. Koulun ikähaitari oli laaja ja hyvin usealla jonkinsortin erityisruokavalio (lähinnä erilaiset kasvisruokavaliot).
Esimerkiksi on huono neuvo opastaa ihmisiä syömään 7-9 palaa ruisleipää päivässä, koska "niin helposti saatte päivän kuituannoksen". Ei mitään vaihtoehtoja, kuten sitä että herneistä, maissista, linsseistä jne saa enemmän kuitua, kun moniviljaleivästä ja lähestulkoon yhtä paljon kun ruisleivästä. TAI ottaa edes hieman huomioon kasvisruokavaliot muutenkin, kuin toteamalla ettei kasvisruokailija koskaan saa oikeanlaista lihaproteiinia mistään, eikä kasvisproteiini ole sama.

Ravinnon lisäksi toinen yleisin aihe lienee parisuhde/seksi-neuvot. Etäisesti ajateltuna monissa neuvoissa on järkeä, mutta monesti yrittäessään miettiä asioita henkilökohtaisesta kulmasta, ohjeet menettävät järkevyytensä. Jokainen tilanne ihmissuhde on niin erilainen, että niihin on hankala soveltaa omaan käyttöön.

Lopuksi kaikille illan ratoksi... ERILAISIA OPPAITA! Enjoy:

Liikunta ja terveys:
http://www.menaiset.fi/artikkeli/sport/liikunta/5_x_lisatehoa_salitreeniin

http://www.menaiset.fi/artikkeli/sport/terveys/valta_yleisimpia_painonpudotusvirheita

Kauneudenhoito/hiukset:
http://www.kaukajarvi.fi/lehdet/salamanteri/lehtik2001/kevatliite/viv/hiustenhoito.htm

http://www.iltalehti.fi/meikki/2011101114550689_mn.shtml

Parisuhde ja seksi:

http://www.voice.fi/suhteet/mies-tee-puolisosi-onnelliseksi-nama-15-ohjetta-takaavat-lopputuloksen/4/43241

http://www.avatv.fi/rakkausjaseksi/artikkeli.shtml/mies-valta-nama-kolme-kohtalokasta-seksimokaa/2011/08/1368430

http://www.suhdesoppa.fi/itsetuntemus/10-ohjetta-kuunteluun/


Koti ja talous:
http://www.mtv3.fi/koti/arki/artikkeli.shtml/2013/02/1710636/koti-kuntoon-akkia-ohje-20-minuutin-pikasiivoukseen

http://www.wh-asunnot.fi/fi/siivousohjeet

http://keskustelu.porssihuone.fi/index.php?topic=66.0Ei kommentteja:

Lähetä kommentti